Home > Pozostałe > Arabika i Robusta: dwa podstawowe gatunki kawy

Arabika i Robusta: dwa podstawowe gatunki kawy

Ci, którzy naprawdę znają się na kawie najchętniej wybierają te odmiany, które rosną w górach. To jednak, jaki smak ma dana kawa uzależnione jest zarówno od warunków klimatycznych, jak i sposoby, w jaki zbierane są ziarna. Dwa podstawowe odmiany kawy to Arabika oraz Robusta. Oferuje je każdy sklep z kawą.

Najczęściej uprawiana jest Arabika. Jej ojczyzną jej Etiopia. Uprawia się ją od Afryki aż po Azję. Blisko 70% upraw kawy to właśnie Arabika. Doskonale udaje się w klimacie tropikalnym. Trzeba jednak pamiętać, że można ją uprawiać wyłącznie na wysokości przekraczającej 900 metrów nad poziomem morza. Kawa ta jest lekko kwaskowata i ma czekoladowy posmak. Zawartość kofeiny w ziarnach waha się od 0,9 do 1,4%.

Robusta ma dużo mniejsze wymagania klimatyczne niż Arabika. To właśnie ta cecha sprawia, że bardzo często postrzegana jest jako kawa zdecydowanie gorsza. Jej smak jest dużo bardziej wyrazisty niż Arabiki. Najczęściej po nią sięga się, aby wyprodukować kawę rozpuszczalną. Kawa ta charakteryzuje się bardzo wyraźnym, ostrym smakiem. Zawartość kofeiny w jej przypadku waha się od 1,8 do 4%. Jest to więc kawa mocniejsza niż Arabika.

Ciekawostką na rynku kawowym jest Arabusta, która stanowi połączenie Arabiki i Robusty. Jest to kawa charakteryzująca odpornością Robusty i delikatnym smakiem Arabiki.