Home > Pozostałe > Czy domowa kawa może dorównać tej z kawiarni?

Czy domowa kawa może dorównać tej z kawiarni?

Smak kawy zależy od wielu czynników: sposobu jej przyrządzania, jakości i rodzaju ziaren, grubości ich zmielenia, ale również od tego, jaki finalnie napar pragniemy otrzymać. Wiele osób zastanawia się: czy możliwe jest otrzymanie w domu napoju tak dobrego jak z najlepszej kawiarni? Okazuje się, że tak – i nie wymaga to kupowania drogich ekspresów ciśnieniowych!

Czy ekspres to jedyna metoda na dobrą kawę w domu?

Od wielu lat pokutuje przekonanie, że dobra kawa w domu może być zrobiona wyłącznie z porządnego ekspresu. Znawcy tematu przekonują, że wcale nie musimy wydawać kroci na drogi sprzęt, aby we własnym domu cieszyć się wyjątkową kawą. Dzięki niewielkim i niedrogim urządzeniom uzyskamy doskonały smak kawy bez zbędnego wysiłku… i bez wychodzenia z domu – mówią specjaliści z cafesilesia.pl.

Kawiarka – kawa we włoskim stylu

Jedną z najprostszych metod na dobrą kawę jest wykorzystanie włoskiej makinetki, zwanej w Polsce po prostu kawiarką. Niewielkie urządzenie pozwoli nam na wydobycie maksimum smaku i aromatu z wybranej zmielonej kawy. Zaparzenie kawy w kawiarce jest bardzo proste, a efekty mogą przerosnąć nasze oczekiwania. Na polskim rynku znajdziemy makinetki o niewielkich pojemnościach, jak również urządzenia o pojemności niemal litra!

Dripy i aeropressy

Dla prawdziwych znawców i smakoszy kawy nie ma lepszej metody na dobry napar jak stworzenie dripa. Aby jednak kawa była faktycznie dobra konieczna jest precyzja: dokładnie odmierzenie wagi zmielonego ziarna, zalanie go wodą o ściśle określonej temperaturze oraz przefiltrowanie jej przez odpowiedni filtr. Kawa typu drip ceniona jest przede wszystkim za wyszukany smak oraz możliwość wydobycia z ziarna tego, co w nim najlepsze. Znawcy są zdania, że kawa do dripa powinna być odpowiednio selekcjonowana, aby faktycznie móc delektować się najlepszym naparem. 

Nieco innym, ale równie dobrym sposobem na kawę, jest aeropress. Poprzez przefiltrowanie kawy pod niewielkim ciśnieniem otrzymujemy aromatyczny napar, który z pewnością postawi nas na nogi podczas długiego poranka.