Home > Pozostałe > Lukier królewski na każdą okazję

Lukier królewski na każdą okazję

Często można spotkać się ze stwierdzeniem, że lukier królewski to jedna z najtrudniejszych dekoracji cukierniczych, choć zapewnia on wyjątkowe efekty wizualne. Rzeczywistość weryfikuje jednak to stwierdzenie, wystarczy zwrócić uwagę na odpowiednią konsystencję tego produktu, a podczas jego używania zwracać szczególną uwagę na precyzyjne wykonywanie ozdób.

Czym jest lukier królewski?

Lukier królewski to nic innego jak klasyczny lukier, wykonany z określonych produktów. Ważne jest to, aby nie wykonywać go „na oko”, właściwe proporcje są w tym przypadku kwestią priorytetową. Ilość składników jest niewielka, a więc o pomyłkę niełatwo. Lukier królewski, podobnie jak inne dekoracje cukiernicze, to efektowna i smaczna ozdoba. Do wypełnień przyda się lukier o płynnej konsystencji, natomiast do szablonów czy szprycowania zdecydowanie lepiej użyć lukier sztywniejszy.
Podczas przygotowywania masy należy unikać jej napowietrzenia, lukier należy długo ucierać, otrzymując elastyczną masę, pozbawioną pęcherzyków powietrza. Warto nadmienić, że lukier królewski posiada w swoim asortymencie większość sklepów oferujących dekoracje cukiernicze, wiele osób wychodzi z założenia, że własnoręcznie przygotowana masa daje zdecydowanie większą satysfakcję. Przygotowany lukier można dopełnić barwnikami spożywczymi, uzyskując w ten sposób pożądany kolor. Doskonałym dodatkiem jest również gliceryna spożywcza, dzięki której lukier będzie miękki i elastyczny. Lukier z dodatkiem gliceryny spożywczej sprawdza się jako element ozdobny domowych ciasteczek, nie mniej jednak gliceryny nie należy używać przygotowując ażurowe aplikacje.

Sprawdź bogatą ofertę dekoracji i akcesoriów cukiernicznych na https://www.sklep.savpol.pl