Home > Pozostałe > Jak poznać wysokiej jakości lokal gastronomiczny?

Jak poznać wysokiej jakości lokal gastronomiczny?

 

Szukając idealnego miejsca do biesiadowania mamy wiele opcji: w średnich i dużych miastach nie brak restauracji, kawiarni, pubów czy lokali typu bistro, w których znajdziemy przysmaki z całego świata. Jak znaleźć miejsce, gdzie faktycznie zjemy smacznie i w rozsądnej cenie?

Opinie nie zawsze pomocne!

Chcąc wybrać lokal na wieczorne spotkanie w gronie znajomych często sugerujemy się opiniami pozostawionymi w sieci. Powinniśmy podchodzić do nich z umiarkowanym zaufaniem – mogą być one pisane przez agencje reklamowe lub też przez konkurencje. Warto zapytać własnych znajomych czy mieli okazję jadać w danym miejscu i czy polecają konkretne lokalizacje. To najlepsza rekomendacja!

Czy restauracje reklamowane znanymi nazwiskami są z góry dobre? Niekoniecznie – to tylko sprytny chwyt marketingowy. Szukając miejsca wartego uwagi zwracajmy uwagę na świeżość produktów, stosunek jakości do ceny, wystrój, obsługę klienta. 

Dbałość o odpowiednie dystrybuowanie odpadami

Obecnie wiele mówi się o tym, aby niewykorzystane jedzenie z restauracji nie marnowało się na śmietnikach. Wielu restauratorów przyłącza się do akcji sprzedaży gotowych posiłków w znacznie niższych cenach, jeśli w ciągu dnia nie znalazł się amator na konkretne dania. Posiłki takie możemy zakupić przez dedykowane aplikacje, które wskazują nam lokale włączone w akcję oraz ceny za konkretny posiłek.

Każdy restaurator zobowiązany jest prawnie do tego, aby w sposób odpowiedni utylizować odpady kuchenne – dotyczy to przede wszystkim olejów. Na polskim rynku znajdziemy firmy takie jak trafinoil.pl, które nie tylko odbiorą od restauratora zużyte oleje jadalne, ale również zapewnią dostarczenie świeżego produktu. Odbiory można ustalić w odgórnym grafiku, co znacząco ułatwi codzienną pracę na kuchni.