Home > Pozostałe > Rodzaje chleba w sklepach

Rodzaje chleba w sklepach

Chleb człowiek nauczył się wypiekać przypadkiem kilka tysięcy lat temu. Od tego czasu proces jego wypieku stale był udoskonalany, zmianom podlegała także mąka, z której go pieczono. Produkty do piekarni najbardziej podstawowe to mimo tych zmian wciąż sól i różne typy mąk.

W chwili obecnej pieczywo dzieli się tylko na trzy rodzaje: pszenne, żytnie i mieszane. Najważniejsza różnica pomiędzy różnymi rodzajami chleba polega na tym, czy powstał on na drożdżach, czy na zakwasie oraz na typie użytej mąki. Jeżeli chcemy odżywiać się zdrowo powinniśmy wybierać pieczywo z mąki razowej pszennej lub żytniej. Mąka razowa nie jest bowiem pozbawiona składników odżywczych. Raz mielone ziarna (stąd nazwa mąki) pozwalają na otrzymanie mąki, która jest bogata w błonnik, zawiera witaminy z grupy B, wapń, magnez, żelazo i inne minerały. Do tego pieczywo razowe ma stosunkowo niski indeks glikemiczny, może więc być spożywane przez osoby z cukrzycą. Ciemny kolor chleba razowego nie zawsze wynika z koloru mąki, niektórzy producenci dodają do niego karmel. Jasne pieczywo pszenne zawiera bardzo małe ilości składników odżywczych, jest delikatne, w porównaniu z pieczywem razowym ma wyższy indeks glikemiczny. Nie jest więc wskazane dla diabetyków.